jueves, 23 de mayo de 2013

REOBERTURA DEL REFUGI DEL CARMANXEL

REOBERTURA DEL REFUGI DEL CARMANXEL en memòria de  MARC GUIXERAS
Diumenge 19 de maig va ser un dia especial per al CEJ (Centre Excursionista Jonquerenc). Aquest any 2013 es complien els trenta de l'organització de la Marxa dels Dòlmens i, a més, es van organitzar dos actes que coincidien organitzar-se aquest diumenge: d'una banda una arrossada solidària i de l'altra la reobertura del refugi del Carmanxel. Per a aquest darrer acte es va es va preparar la descoberta d'una placa amb el nom que se li ha donat al refugi, "Marc Guixeras".

Tal i com estava previst, a la una de la tarda estaven convocades les autoritats municipals, membres de la junta i socis del CEJ, i de manera especial els familiars i amics del qui fou el president de l'entitat excursionista de la Jonquera, Marc Guixeras, a més de tothom que hi volgués ser present, ja que era un acte públic enmarcat dins el programa de les Festes de Pasqua de la Pentecosta.

Sota una pluja molt intensa, a 2/4 de dues de la tarda, el president del CEJ Jordi Picornell va convidar a fer els actes dins el refugi ja que la tempesta impedia fer-ho a l'exterior, malgrat que aquesta era la voluntat dels organitzadors. Picornell va agrair la presència dels allí presents, una setantena de persones que amb prou feina podien moure's dins del refugi. Va fer un breu repàs de la història del refugi i la tasca essencial que hi va tenir en Marc Guixeras per a la seva posada en marxa, a l'any 2002. Va recordar que en Marc va assumir el paper de president "possiblement en el moment més difícil per al CEJ, perquè van ser uns anys amb pocs recursos i pocs membres actius" i ho va  contrastar amb el que està passant avui, un moment en el qual "el CEJ està passant per un bon moment", segons va afirmar.

A l'acte també hi va intervenir Carles Plana, que fou el president que va precedir Marc Guixeras, a més de ser companys de feina i de cordada en les sortides a muntanya. Visiblement emocionat va parlar d'en Marc com "el millor escalador que ha tingut la Jonquera i el CEJ", a més de ser un bon company i amic.

Seguidament va prendre la paraula Sònia Martínez, alcaldessa de la Jonquera, que va explicar el paper de suport de l'Ajuntament en la reobertura del refugi així com el vist-i-plau a la iniciativa proposada mesos abans pel CEJ. Va acabar la seva intervenció subratllant l'encert de la iniciativa i demanant un fort i llarg aplaudiment per recordar en Marc.

Va arribar el moment de fer l'entrega d'una placa de sobretaula com recordatori de l'acte i per aquest motiu Jordi Picornell va demanar als pares d'en Marc que s'apropessin a la porta d'entrada del refugi per fer-los l'entrega. Aquest va ser el moment més emotiu ja que a molts dels allí presents se'ls va fer difícil contenir les llàgrimes per l'emoció del moment. Els pares, Josep i Cèlia, van agrair amb emoció l'organització de l'acte i van mostrar la placa als assistents.
Arribava però el moment més esperat, la descoberta de la placa exterior amb la inscripció del nom de "Refugi del Carmanxel Marc Guixeras", situada a la façana i entrada del refugi.
Es va demanar als assistents tres minuts de resistència a la pluja per sortir a fora del refugi i fer el descobriment. I així va ser. Aprofitant tots els paraigües possibles i sota l'aiguat intens, a l'exterior del refugi els pares d'en Marc van retirar la bandera catalana que cobria la placa. Un llarg i emotiu aplaudiment va servir per certificar el "bateig" del refugi.
Finalment els assistents van tornar a entrar al refugui per a celebrar amb una copa de cava la reobertura del refugi. Un acte que ben mirat la pluja va obligar a que fos de molta proximitat entre els assistents, potser perquè l'ocasió requeria de la complicitat de la meteorologia perquè resultés així: unió i germanor entre tots els qui van ser companys per un o altre motiu amb en Marc Guixeras.(font: infojonquera ) ( fotografia: Falgués )